Zapomeňte na žebra, grilujte s italskou vášní a noblesou

07. 04. 2018, autor: Filip Rakovan
K létu patří grilování, ne že ne. Ovšem není třeba sázet jen na "otřepanou" klasiku a tradiční maso, stylové grilování si říká o rozšafnost a fantazii.
Zapomeňte na žebra, grilujte s italskou vášní a noblesou

Koupit pět kilo vepřových žeber, přelít je BBQ omáčkou z plastové lahve a vše hodit na gril, to je jedna možnost. My s ale bavíme o grilování na vyšší úrovni, a nejde jen o techniku, ale zejména o suroviny a kulturu stolování jako takovou. Ani u grilu se člověk nemusí chovat jako neandrtálec. Sofistikovaný grilmaster má široký arzenál možností a chutí a neopírá pouze o vepřové steaky.

Žitný chléb, krevety, chobotnice či hovězí – to jsou hlavní ingredience nových receptů na grilování, s nimiž přichází šéfkuchař pražského Wine Foodu Luca Caravaggi. Díky těmto delikatesám se můžete přenést na italskou riviéru, aniž byste opustili pohodlí svého domova. Zároveň s nimi poznáte neotřelé kombinace pečiva, zeleniny, bylinek, plodů moře i tradičního masa. Začneme jednoduchým bezmasým pokrmem, který se hodí jako výborná lehká večeře.

Žitná bruschetta s ricottou a čerstvými rajčaty

Ingredience pro 4 osoby
žitný chléb 40 g
keříčková rajčata 80 g
extra panenský oliv. olej 40 ml
sůl dle potřeby pepř dle potřeby
oregano 20 g
ricotta 600 g
směs listových salátů 200 g

Postup
Rajčata zbavte semínek, nakrájejte je na kostičky a ochuťte oreganem, olejem, solí a pepřem. Plátky žitného chleba zakápněte olejem a ogrilujte. Ogrilované plátky potřete ricottou smíchanou s olejem, solí a pepřem a navrch naskládejte nakrájená ochucená rajčata. Podávejte se salátem. Tento jednoduchý a přitom chutný pokrm se skvěle snoubí s vínem: Vermentino di Sardegna Doc, Primo Bianco, Cantina Mesa

Podlehli jste chuti plodů moře? Vyzkouštejte grilované krevety a chobotnice.

Grilované krevety a pancetta s rukolou a růžovým grepem

Ingredience pro 4 osoby
krevety L1 12 ks / 600 g
růžový grep 2 ks / 250 g
rukola 125 g
pancetta 12 plátků / 80 g
olej 25 ml
sůl dle potřeby
pepř dle potřeby
balzamikový ocet dle potřeby

Postup
Krevety oloupejte, zbavte vnitřností a takto očistěné je zabalte do plátku pancetty. Krátce je ogrilujte (max. 5 min.). Mezitím si připravte lůžko z rukoly a oloupaného grepu a dochuťte jej solí, pepřem, olejem a balzamikovým octem. Navrh položte ogrilované krevety a podávejte. K plodům moře zkuste víno: Falanghina Beneventano IGP, Viticoltori De Concilis

Grilovaná chobotnice s paprikami, citronovým tymiánem a praženými mandlemi

Ingredience pro 4 osoby
chobotnice 1 kg
červené papriky 500 g
plátky mandlí 120 g
citronový tymián 2 větvičky
extra panenský olivový olej 40 ml
sůl dle potřeby
pepř dle potřeby

Postup
Chobotnici vložte do hrnce s dostatečným množstvím vody, přiveďte k varu a vařte 1 hod. a 20 minut, poté slijte. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je na proužky široké 2 cm a vložte je do pánve. Přidejte olej a tymián a opékejte přibližně 10 minut. Mezitím si na trošce oleje opražte dozlatova mandle.

Uvařenou chobotnici osolte, opepřete a ogrilujte 3 minuty z každé strany. Na talíř dejte opečené papriky, na ně položte chobotnici a vše posypte opraženými mandlemi. Nakonec přidejte kapku olivového oleje a větvičku tymiánu. Na tomto receptu si skvěle pochutnáte, pokud si k němu nalijete víno: Lugana Riserva Doc, Busocaldo, Pasini San Giovanni

Že si maso s grilem rozumí, ví každý. Na vepřové krkovici nic zkazit nemůžete, blýsknout se však můžete perfektně ugrilovaným hovězím s česnekovou salsou a opečenými bramborami.

Hovězí fracosta s česnekovou salsou a pečenými novými bramborami

Ingredience pro 4 osoby
hovězí fracosta (nízká roštěná) 720 g
rozmarýn 2 větvičky
česnek 2 stroužky (6 g)
nové brambory 300 g
sůl dle potřeby
pepř dle potřeby

Ingredience na česnekovou salsu
petržel 150 g
česnek 1 stroužek (3 g)
olej 70 ml
bílý vinný ocet 30 ml
vařená vejce 2 ks
chléb 40 g
mléko 100 ml
sůl dle potřeby
pepř dle potřeby

Postup – česneková salsa
Do vhodné nádoby vložte česnek, petržel, olej, sůl, pepř a rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte ocet a chléb namočený v mléce a znovu mixujte. Nakonec přidejte vařená vejce a rozmixujte dohladka.

Postup – pečené brambory
Brambory rozkrojte podélně napůl a vložte je do pánve s olejem, česnekem a rozmarýnem. Opékejte je 20 minut, dokud úplně nezezlátnou. Postup – fracosta Maso osolte, opepřete a zprudka opečte 3 minuty z každé strany. Nechte maso odpočinout a rozkrojte ho šikmo napůl. Na talíř dejte brambory, na ně položte fracostu a vedle česnekovou salsu podle chuti. Chuťový zážitek umocníte vínem: Rosso di Montepulciano Doc, Rosso, Salcheto

SDÍLEJ:
facebook
Poslat známému
Tisknout článek
KOMENTÁŘE KE ČLÁNKU
Přidat komentář
Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.
VLOŽIT KOMENTÁŘ



Nejste přihlášen/a, proto opište text, který vidíte na obrázku níže.
. captcha
CELEBRITY
Celebrity: Nabízím práci automechanika, nástup ihned!

Nabízím práci automechanika, nástup ihned!

Jak je složité najít dobrého řemeslníka? Ehm, velmi... Je...

Celebrity: Land Rover postavil kuchyni pro Jamieho Olivera. V autě.

Land Rover postavil kuchyni pro Jamieho Olivera. V autě.

Mobilní kuchyně, to už tady bylo, není to žádná novinka, ...

Celebrity: Moderátorka Jana Knížková vysílala z bazénku, ukázala při tom svůdné křivky

Moderátorka Jana Knížková vysílala z bazénku, ukázala při tom svůdné křivky

Rádio je obvykle záležitostí pouze zvukovou, vizuální asp...

DALŠÍ CELEBRITY
REDAKČNÍ TIP
POSLOUCHEJ RÁDIA ONLINE!
PŘIDEJTE SE K NÁM

Staňte se našimi fanoušky

NEJNOVĚJŠÍ VIDEA
Zobrazit video
Jak zvířata jí své jídlo

Jak zvířata jí své jídlo

Nahlédněte do říše zvířat tak, jak se...

Zobrazit video
Video: A další kompilace ruských bouraček

Video: A další kompilace ruských bouraček

Tohle už je pomalu seriál na pokračov...

Zobrazit video
Video: Ilegální drifty ve městě

Video: Ilegální drifty ve městě

Tihle týpci se s tím nemažou a vodí a...

Autoweb

<figure>https://www.autoweb.cz/wp-content/uploads/2018/11/titulka2-640x360.jpg</figure&g...

Urbanstore

Pořiď si stylové značkové oblečení, boty nebo doplňky se slevou až 80%. Více na UrbanStore.cz.

Delideli

Darujte nádhernou kytici, luxusní čokoládu, kvalitní víno, koš plný delikates či lahodný dort.

Cestuj

Vyberte si z tisíců dovolených v oblíbeném Řecku se slevou až 20%. Volejte zdarma 800 11 11 33.