Zapomeňte na žebra, grilujte s italskou vášní a noblesou

07. 08. 2017, autor: Filip Rakovan
K létu patří grilování, ne že ne. Ovšem není třeba sázet jen na "otřepanou" klasiku a tradiční maso, stylové grilování si říká o rozšafnost a fantazii.
Zapomeňte na žebra, grilujte s italskou vášní a noblesou

Koupit pět kilo vepřových žeber, přelít je BBQ omáčkou z plastové lahve a vše hodit na gril, to je jedna možnost. My s ale bavíme o grilování na vyšší úrovni, a nejde jen o techniku, ale zejména o suroviny a kulturu stolování jako takovou. Ani u grilu se člověk nemusí chovat jako neandrtálec. Sofistikovaný grilmaster má široký arzenál možností a chutí a neopírá pouze o vepřové steaky.

Žitný chléb, krevety, chobotnice či hovězí – to jsou hlavní ingredience nových receptů na grilování, s nimiž přichází šéfkuchař pražského Wine Foodu Luca Caravaggi. Díky těmto delikatesám se můžete přenést na italskou riviéru, aniž byste opustili pohodlí svého domova. Zároveň s nimi poznáte neotřelé kombinace pečiva, zeleniny, bylinek, plodů moře i tradičního masa. Začneme jednoduchým bezmasým pokrmem, který se hodí jako výborná lehká večeře.

Žitná bruschetta s ricottou a čerstvými rajčaty

Ingredience pro 4 osoby
žitný chléb 40 g
keříčková rajčata 80 g
extra panenský oliv. olej 40 ml
sůl dle potřeby pepř dle potřeby
oregano 20 g
ricotta 600 g
směs listových salátů 200 g

Postup
Rajčata zbavte semínek, nakrájejte je na kostičky a ochuťte oreganem, olejem, solí a pepřem. Plátky žitného chleba zakápněte olejem a ogrilujte. Ogrilované plátky potřete ricottou smíchanou s olejem, solí a pepřem a navrch naskládejte nakrájená ochucená rajčata. Podávejte se salátem. Tento jednoduchý a přitom chutný pokrm se skvěle snoubí s vínem: Vermentino di Sardegna Doc, Primo Bianco, Cantina Mesa

Podlehli jste chuti plodů moře? Vyzkouštejte grilované krevety a chobotnice.

Grilované krevety a pancetta s rukolou a růžovým grepem

Ingredience pro 4 osoby
krevety L1 12 ks / 600 g
růžový grep 2 ks / 250 g
rukola 125 g
pancetta 12 plátků / 80 g
olej 25 ml
sůl dle potřeby
pepř dle potřeby
balzamikový ocet dle potřeby

Postup
Krevety oloupejte, zbavte vnitřností a takto očistěné je zabalte do plátku pancetty. Krátce je ogrilujte (max. 5 min.). Mezitím si připravte lůžko z rukoly a oloupaného grepu a dochuťte jej solí, pepřem, olejem a balzamikovým octem. Navrh položte ogrilované krevety a podávejte. K plodům moře zkuste víno: Falanghina Beneventano IGP, Viticoltori De Concilis

Grilovaná chobotnice s paprikami, citronovým tymiánem a praženými mandlemi

Ingredience pro 4 osoby
chobotnice 1 kg
červené papriky 500 g
plátky mandlí 120 g
citronový tymián 2 větvičky
extra panenský olivový olej 40 ml
sůl dle potřeby
pepř dle potřeby

Postup
Chobotnici vložte do hrnce s dostatečným množstvím vody, přiveďte k varu a vařte 1 hod. a 20 minut, poté slijte. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je na proužky široké 2 cm a vložte je do pánve. Přidejte olej a tymián a opékejte přibližně 10 minut. Mezitím si na trošce oleje opražte dozlatova mandle.

Uvařenou chobotnici osolte, opepřete a ogrilujte 3 minuty z každé strany. Na talíř dejte opečené papriky, na ně položte chobotnici a vše posypte opraženými mandlemi. Nakonec přidejte kapku olivového oleje a větvičku tymiánu. Na tomto receptu si skvěle pochutnáte, pokud si k němu nalijete víno: Lugana Riserva Doc, Busocaldo, Pasini San Giovanni

Že si maso s grilem rozumí, ví každý. Na vepřové krkovici nic zkazit nemůžete, blýsknout se však můžete perfektně ugrilovaným hovězím s česnekovou salsou a opečenými bramborami.

Hovězí fracosta s česnekovou salsou a pečenými novými bramborami

Ingredience pro 4 osoby
hovězí fracosta (nízká roštěná) 720 g
rozmarýn 2 větvičky
česnek 2 stroužky (6 g)
nové brambory 300 g
sůl dle potřeby
pepř dle potřeby

Ingredience na česnekovou salsu
petržel 150 g
česnek 1 stroužek (3 g)
olej 70 ml
bílý vinný ocet 30 ml
vařená vejce 2 ks
chléb 40 g
mléko 100 ml
sůl dle potřeby
pepř dle potřeby

Postup – česneková salsa
Do vhodné nádoby vložte česnek, petržel, olej, sůl, pepř a rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte ocet a chléb namočený v mléce a znovu mixujte. Nakonec přidejte vařená vejce a rozmixujte dohladka.

Postup – pečené brambory
Brambory rozkrojte podélně napůl a vložte je do pánve s olejem, česnekem a rozmarýnem. Opékejte je 20 minut, dokud úplně nezezlátnou. Postup – fracosta Maso osolte, opepřete a zprudka opečte 3 minuty z každé strany. Nechte maso odpočinout a rozkrojte ho šikmo napůl. Na talíř dejte brambory, na ně položte fracostu a vedle česnekovou salsu podle chuti. Chuťový zážitek umocníte vínem: Rosso di Montepulciano Doc, Rosso, Salcheto

SDÍLEJ:
facebook
Poslat známému
Tisknout článek
KOMENTÁŘE KE ČLÁNKU
Přidat komentář
Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.
VLOŽIT KOMENTÁŘ



Nejste přihlášen/a, proto opište text, který vidíte na obrázku níže.
. captcha
CELEBRITY
Celebrity: Dalibor Gondík by chtěl být promítačem v kině

Dalibor Gondík by chtěl být promítačem v kině

Slavnostní premiéra očekávaného válečného dramatu DUNKERK...

Celebrity: Vydejte se po stopách Vladimira 518. K tajnému koncertu!

Vydejte se po stopách Vladimira 518. K tajnému koncertu!

Vladimir 518 je výrazná osoba naší hudební i výtvarné scé...

Celebrity: Na křest Ladislava Bubnára dorazily Lucie Bílá, Simona Krainová a Karel Gott

Na křest Ladislava Bubnára dorazily Lucie Bílá, Simona Krainová a Karel Gott

Sejdou-li se osobnosti takového formátu, jde o společensk...

DALŠÍ CELEBRITY
REDAKČNÍ TIP
POSLOUCHEJ RÁDIA ONLINE!
PŘIDEJTE SE K NÁM

Staňte se našimi fanoušky

NEJNOVĚJŠÍ VIDEA
Zobrazit video
Jak zvířata jí své jídlo

Jak zvířata jí své jídlo

Nahlédněte do říše zvířat tak, jak se...

Zobrazit video
Video: A další kompilace ruských bouraček

Video: A další kompilace ruských bouraček

Tohle už je pomalu seriál na pokračov...

Zobrazit video
Video: Ilegální drifty ve městě

Video: Ilegální drifty ve městě

Tihle týpci se s tím nemažou a vodí a...

Autoweb

Jak se vyrábějí ultralehká kola, která stojí víc než běžné auto? Pojďme nahlédnout do kuchyně...

Urbanstore

Pořiď si stylové značkové oblečení, boty nebo doplňky se slevou až 80%. Více na UrbanStore.cz.

Delideli

Darujte nádhernou kytici, luxusní čokoládu, kvalitní víno, koš plný delikates či lahodný dort.

Cestuj

Vyberte si z tisíců dovolených v oblíbeném Řecku se slevou až 20%. Volejte zdarma 800 11 11 33.