Sládek radí: Jak na dobré pivo?

09. 12. 2014, autor: Filip Rakovan
Známe to asi všichni - přijdeme do nové restaurace "na jedno," ale řešíme, jaké pivo vybrat. A hlavně jak poznat, že zrovna tady se o naše tekuté zlato starají s péčí. Jak se vyznat?
Sládek radí: Jak na dobré pivo?

Dobrá rada se může hodit i těm z nás, kdo pijí denně a rozumí mu a poradí nám Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel.

Co dělá pivo pivem
Chmel, slad, voda a kvasnice - to jsou čtyři základní ingredience, které dělají pivo pivem. Jejich další zpracování, to je ale již velká alchymie a výrobní tajemství. Sládek Kostelecký, jenž v Litovli úřaduje přes dvacet let, poodhaluje, že: „...snaha o perfektní pivo začíná u chmele. Kýžené přitom je, aby pro něj měl pivovar stálého dodavatele, neměnného po dlouhá desetiletí.“ Právě takové, generace budované vazby zaručují, že partnera nenapadne dodávku ošidit. Vyhlášená chmelová oblast přitom leží přímo v sousedství Litovle, tzv. tršická oblast má mezinárodní zvuk.

Další nezbytné ingredience
Na úrodné Hané má svůj domov také druhá ingredience piva, ječmen. Když je naklíčený a usušený, proměňuje se ve slad. „Slad zodpovídá za pozdější kvasné procesy, které určují stupňovitost a hlavně celkové tělo piva,“ vysvětluje sládek. Mimochodem, v Litovli umějí s dary přírody naložit věru skvostně, čerstvým důkazem je zisk světově prestižního ocenění Evropská pivní hvězda. Ta byla začátkem listopadu vyhlášena v Norimberku a získal ji světlý ležák Litovel Premium.

Malé detaily v hlavní roli skvělé a stabilní chuti
Pivovary z podhůří a hor se vyznačují lehčí, perlivější, dá se říct svěžejší chutí, kdežto ty z nížin mají více hutné, plnější odstíny. Je to dáno složením vody, jež má jiný charakter v sousedství horských bystřin a jiný v prostředí nížinných velkých řek. Litovel na středním toku řeky Moravy je druhý případ, spoléhá na léty osvědčenou studnu.


Sládek Pivovaru Litovel, Petr Kostelecký, během procesu výroby piva. Právě se soustředí na scezování, při němž se odděluje sladina od mláta.

V Litovli se spoléhají i na další zdroj, který má podobu tzv. propagační stanice, což je kultivační výrobna kvasnic. „Nákup neosvědčených, často nekvalitních kvasnic, stejně jako co nejlevnějšího chmele, to se skoro vždy vymstí, podobně jako další prohřešky proti dobrému pivu,“ upozorňuje sládek Kostelecký.

Europivo?
Obcházení tradičních postupů vede k pivní nudě „Zákon, který prosím nepřekračujme,“ pokračuje sládek, „je striktní vaření na stupňovitost“. To – laicky řečeno – znamená, že známá desítka je přesně navařené desetistupňové pivo a nikoli doředěná dvanáctka. Dalším krokem, nebezpečně zavánějícím europivem, je používání „zkratek“.

„Tradiční český ležák zkrátka nesmí znehodnotit urychlení dozrávání mladiny v kádích, dále ošizení svrchního kvašení, a také vaření koncentrované mladiny,“ jmenuje odborník z Litovle. Zlým nešvarem je i spojení kvašení a dokvášení v jedno. „Ne. Dobré pivo musí ‚ochutnat‘ jak spilku, tak následně ležácké sklepy, ve kterých při teplotě dvou stupňů uniká oxid uhličitý, který doprovází správné dozrávání sladových cukrů,“ završuje Kostelecký.

Hutné, chladnaté, perlivé, prostě české
Europiva nabízí zoufale omezené množství chuťových variací. Při konzumaci těchto piv, které na náš trh vtrhly s přelomem tisíciletí, můžeme zapomenout na charakteristickou plnost, jemné přirozené perlení, dlouhotrvající nesvíravou hořkost, tradiční hutnost, chlebnatost, hezkou, čistou zlatou barvu… Zkrátka na plné tělo vyhlášeného českého ležáku. Našeho národního pokladu. Sládek tu éru hodnotí slovy: „Dovolím si tvrdit, že situace před nějakými deseti patnácti lety byla tak nahnutá, že hrozila nenávratná ztráta českého piva. Bez nadsázky.


Srdcem pivovaru je varna. Právě zde se utváří nezaměnitelná chuť dobrého českého piva.

Nástup světových pivovarnických gigantů na náš trh totiž házel do koše tradiční varné postupy, které nahrazoval vemlouvavý marketing; nezřídka se stávalo, že gigant zrušil samotný pivovar a vařil dál pod vyprázdněnou značkou.“ Litovli se v tvrdé konkurenci povedla velká věc. „Jsem velmi hrdý na to, že holding PMS byl v této éře jedním z posledních mohykánů tradičního českého ležáku. Uchovali jsme konzervativní postupy, tradované od hloubi 19. století.“ Tak zní závěrečná slova sládka Pivovaru Litovel.

Kde se vzaly malé pivovary
Tuzemské pivo přežilo. Někdy ve druhé polovině minulé dekády se čeští pijáci piva zdravě naštvali a dali šanci značkám malých pivovarů. A těm se sázka na tradiční výrobní postupy českého ležáku vyplatila. Češi nezapomněli, jak má chutnat pořádné pivo!

Produkce malých pivovarů pochopitelně není všespasitelná, chybějí jim kupř. laboratoře pro kontrolu vstupních surovin a procesů. Důležité však je, že europiva v naší zemi nezapustila kořeny. V Česku je v současnosti cca 40 standardních pivovarů a tři stovky těch hostinských. Síla českého piva roste. Už zase si pochutnáváme na naší tradiční pěnivé dobrotě.

VYBÍRÁME
Proč to ženám za volantem nejde?

Proč to ženám za volantem nejde?

10. 12. 2016, autor: Jarda Sauer

Několik smutných pravd o hezčí polovičce lidstva.

KOMENTÁŘE KE ČLÁNKU
Přidat komentář

img
09. 12. 2014, Uživatel: Moro
Reagovat

„Tradiční český ležák zkrátka nesmí znehodnotit urychlení dozrávání mladiny v kádích, dále ošizení svrchního kvašení, a také vaření koncentrované mladiny,“ jmenuje odborník z Litovle. Zlým nešvarem je i spojení kvašení a dokvášení v jedno. „Ne. Dobré pivo musí ‚ochutnat‘ jak spilku, tak následně ležácké sklepy, ve kterých při teplotě dvou stupňů uniká oxid uhličitý, který doprovází správné dozrávání sladových cukrů,“ završuje Kostelecký. ... ošizené svrchní kvašení? ... ... správné dozrávání sladových cukrů? .... Ou-Ou :-(


img
11. 12. 2014, Uživatel: jimi
Reagovat

No ešteže aj my máme svojich sládkov, ktorí nie sú až takí premúdrelí a naštastie robia svoju prácu tak, že ich výsledkom je parádne pivo aj bez tých drístov. :D


VLOŽIT KOMENTÁŘ



Nejste přihlášen/a, proto opište text, který vidíte na obrázku níže.
. captcha
CELEBRITY
Celebrity: Nabízím práci automechanika, nástup ihned!

Nabízím práci automechanika, nástup ihned!

Jak je složité najít dobrého řemeslníka? Ehm, velmi... Je...

Celebrity: Land Rover postavil kuchyni pro Jamieho Olivera. V autě.

Land Rover postavil kuchyni pro Jamieho Olivera. V autě.

Mobilní kuchyně, to už tady bylo, není to žádná novinka, ...

Celebrity: Moderátorka Jana Knížková vysílala z bazénku, ukázala při tom svůdné křivky

Moderátorka Jana Knížková vysílala z bazénku, ukázala při tom svůdné křivky

Rádio je obvykle záležitostí pouze zvukovou, vizuální asp...

DALŠÍ CELEBRITY
REDAKČNÍ TIP
POSLOUCHEJ RÁDIA ONLINE!
PŘIDEJTE SE K NÁM

Staňte se našimi fanoušky

NEJNOVĚJŠÍ VIDEA
Zobrazit video
Jak zvířata jí své jídlo

Jak zvířata jí své jídlo

Nahlédněte do říše zvířat tak, jak se...

Zobrazit video
Video: A další kompilace ruských bouraček

Video: A další kompilace ruských bouraček

Tohle už je pomalu seriál na pokračov...

Zobrazit video
Video: Ilegální drifty ve městě

Video: Ilegální drifty ve městě

Tihle týpci se s tím nemažou a vodí a...

Autoweb

<figure>https://www.autoweb.cz/wp-content/uploads/2018/09/titulka-34-640x360.jpg</figure...

Urbanstore

Pořiď si stylové značkové oblečení, boty nebo doplňky se slevou až 80%. Více na UrbanStore.cz.

Delideli

Darujte nádhernou kytici, luxusní čokoládu, kvalitní víno, koš plný delikates či lahodný dort.

Cestuj

Vyberte si z tisíců dovolených v oblíbeném Řecku se slevou až 20%. Volejte zdarma 800 11 11 33.