Jídla, ze kterých se vám v dětství zvedal žaludek

05. 06. 2012, autor: Roman Dubský
Co nejhorší vás potkalo během školní docházky? Zlý učitel, neopětovaná láska nebo rváči z vyššího ročníku? Ne, blafy ve školní jídelně!
Jídla, ze kterých se vám v dětství zvedal žaludek

Nadrobno nakrájejte cibuli a nechte ji zesklovatět na olivovém oleji. Přidejte rýži arborio, orestujte, zalijte zeleninovým vývarem, osolte, opepřete a s postupným přidáváním vývaru vařte, dokud není rýže al dente. Kousek kvalitního hovězího masa nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a zprudka orestujte, přidejte na nudličky nakrájenou čerstvou zeleninu a pak hotovu směs přidejte k rýži. Opatrně promýchejte, do rýže vmíchejte slušnou porci parmezánu, naservírujte na talíř a zakápněte kvalitním olivovým olejem. Pokud jste si chtěli dát skvělé rizoto s masem a zeleninou, tak jste právě jedno takové dovařili.


Varianta druhá… Poduste kousky levného (a tlustého) vepřového masa na cibuli, přidejte sojovou omáčku, plechovku sterilované (nebo mražené) zeleniny a hrnec vařené rýže. Posypte strouhaným eidamem a dokončete přílohou z kyselé okurky - ideální je ten typ, která má tvrdou kůži a nechutně kyselou dužinu konzistence žu-žu).

Chápete rozdíl? Tenhle článek má být o jídlech, která nám kazila dětství, ale jak jsme v redakci podrobným a náročným výzkumem zjistili, hnusy, které jsme nenáviděli v děsivých jídelnách na základní škole, nemusely být tak ohavné, kdyby nenávistné ženštiny v silonových zástěrách vařily s trochou nadšení, potřebnou dávkou profesionality a minimem znechucení. Dali jsme v redakci dohromady pár největších nechutností, a také důvody, proč šlo o jídla, která končila pod stolem, v aktovkách, kapsách, … jen ne v žaludku. O rizotu už jsme mluvili a v případě toho školního si kolem názvu dejte uvozovky velké jako šraňky.


Teď je na řadě zemlbába, tedy žemlovka. Která může být velmi dobrá, pokud se jí věnujete a výsledkem není beztvará hmota, spálená na povrchu a rozvařená a plná bezchutných jablek uvnitř.

Pamatujete si na mléčnou polévku? Bílá voda pochybné chuti a tady nám odpusťte, v případě této delikatesy jsme ani neměli sílu pátrat po receptuře (prvotní náznaky, že jde o díl vody, díl mléka a trochu soli nás vyděsil k smrti), pouhá vzpomínka vyvolala v redakci hromadné zvracení. Tak radši pojďme na jinou delikatesu, kterou nám školní jídelny nabízely.

Lečo. Stydící se kousky uzeniny v hromadě podušené cibule, bílé papriky a rajčatových slupek smotaných do tvrdých ruliček, doplněné hrudkami plytkých vajec. Jako příloha vařené brambory dekorované šedým povlakem bramborového škrobu, který se nikdo z kuchařek neobtěžoval při vaření z hladiny sbírat. Dnes si minimálně dva z nás v redakci lečo s chutí dají, s vědomím, že cesta zpět k tomuto jednoduchému a chutnému jídlu byla díky školní zkušenosti velmi, velmi obtížná.


Sekaná
je podle zlých jazyků božské jídlo, protože jen bůh ví, co v ní je. Nicméně i sekaná může být dobrá, skvělou dostanete třeba u jednoho nenápadného stánku v Plzni, kde ji dávají za dvacku do housky a skvělou připravuje řezník a uzenář Souček z jihočeské Čížové. Ve školní jídelně ale obvykle umějí tento pokrm „vylepšit“ tím, že téměř stoprocentní podíl mletého masa sníží velkým množstvím mouky, starého pečiva, prostě levnější náhražky. Chybějící chuť se pokusí nahradit česnekem a smrtící hmota s ohavnou příchutí a ještě ohavnějším zápachem je na světě. A dokud nesníte celou porci a talíř nebude prázdný, nevstanete od stolu. Tak takhle vzniká trauma, kvůli bábám, které si tajně v taškách tahají domů maso a kazí žaludky a stravovací návyky nic netušící dětí.


Pak tady máme záležitost, která se jmenuje rýžový nákyp a u něj je situace jen o málo lepší než u mléčné polévky, takže recepturu po nás nechtějte, ale aspoň sem dáme fotku. Plněný paprikový lusk je variantou na hnusnou sekanou doplněnou o rozvařenou rýži, nacpanou do paprik, a chtěli jsme také prezentovat rybí filé s bramborovou kaší, ale nemůžeme. Jak jsme začali o tomhle jídle mluvit nahlas, nejmenovaný kolega se z ničeho nic rozklepal, zpotil po celém těle, pomočil a pak omdlel. Do pořádku ho dali až v Bohnicích. A to má ryby rád a při služebních cestách do středomoří nejí nic jiného než plody moře.

Jdeme do finále, máme na talíři uzené maso s hrachovou kaší. To je mimochodem to jídlo z titulní fotky a nutno přiznat, že jakmile jsme skončili s focením, snědli jsme ho a s chutí. Nebylo totiž takové jako ve škole, tedy tvrdé nebo rozvařené a v kaši nepřebíjela chuť hrachu hořkost spálené cibule.

Nějaký závěr? Asi ten, že se původní záměr o odlehčený článek posunul do pozice, ve které musíme říct, že už by bylo potřeba jednou pro vždy poslat neprofesionály, kteří vědomě poškozují žaludky dětí (tak jako to kdysi před lety páchali na nás) do háje. Že kdyby nám dnes jídlo takové kvality přistálo na talíři v restauraci, nejen že bychom ho nejedli, ale okamžitě bychom ho poslali zpět k jeho autorovi. Nemáme pravdu? Tak si hned teď dejte jako motivaci řádnou porci masové haše…

DOPORUČUJEME: Nejlepší vychytávky na zpříjemnění rána

KOMENTÁŘE KE ČLÁNKU
Přidat komentář

img
07. 06. 2012, Uživatel: normální strávník
Reagovat

Hlad na vás. Pak byste vylizovali talíře. Nikdy mi jídlo ze školní kuchyně (ze tří co jsdm zažil)to nevadilo a nevadí dodnes.


img
08. 06. 2012, Uživatel: Jarda
Reagovat

Souhlasím s tebou! Také jsem byl v mnoha jídelnách (v pěti) a pokaždé mi chutnalo o něco víc. Nejlepší je jídelna Sokolská (SPŠE Ječná). ;)


img
07. 06. 2012, Uživatel: Poživatel
Reagovat

Jako obyvatel internátního zařízení jsem navšťevoval jídelnu, kde snídaně o složení: 3x včerejší rohlík + témeř prošlý mlěčný výrobek (záleželo co se vyskytovalo ve slevách ve zdejším supermarketě), stála 20 korun, oběd 25 korun (dotovaná cena, normálně stojí 50, ted nevim), a večeře taky taky tak,... ale k věci: Pokud jsem chtěl jídlo, které jsem si předem neodhlásil, spořádat, musel jsem se před konzumací mírně opít ve výčepu mezi školou a internátem. Jinak jsem si vařil na intru sám, viz článek "Jak přežit tři dny za stovku", akorát s tím rozdílem, že jsem vracel prázdné lahváče...


img
08. 06. 2012, Uživatel: oxiran
Reagovat

Ovšem ne všechny školní jídelny vařily v článku zmíněným způsobem, zažil jsem dvě, ve kterých bych se mohl stravovat i dnes. Pozn. pro redakci: Možná by se vyplatil korektor - chyby typu "...hotovu směs přidejte k rýži. Opatrně promýchejte..." by se opravdu vyskytovat neměly.


VLOŽIT KOMENTÁŘ



Nejste přihlášen/a, proto opište text, který vidíte na obrázku níže.
. captcha
CELEBRITY
Celebrity: Nabízím práci automechanika, nástup ihned!

Nabízím práci automechanika, nástup ihned!

Jak je složité najít dobrého řemeslníka? Ehm, velmi... Je...

Celebrity: Land Rover postavil kuchyni pro Jamieho Olivera. V autě.

Land Rover postavil kuchyni pro Jamieho Olivera. V autě.

Mobilní kuchyně, to už tady bylo, není to žádná novinka, ...

Celebrity: Moderátorka Jana Knížková vysílala z bazénku, ukázala při tom svůdné křivky

Moderátorka Jana Knížková vysílala z bazénku, ukázala při tom svůdné křivky

Rádio je obvykle záležitostí pouze zvukovou, vizuální asp...

DALŠÍ CELEBRITY
REDAKČNÍ TIP
POSLOUCHEJ RÁDIA ONLINE!
PŘIDEJTE SE K NÁM

Staňte se našimi fanoušky

NEJNOVĚJŠÍ VIDEA
Zobrazit video
Jak zvířata jí své jídlo

Jak zvířata jí své jídlo

Nahlédněte do říše zvířat tak, jak se...

Zobrazit video
Video: A další kompilace ruských bouraček

Video: A další kompilace ruských bouraček

Tohle už je pomalu seriál na pokračov...

Zobrazit video
Video: Ilegální drifty ve městě

Video: Ilegální drifty ve městě

Tihle týpci se s tím nemažou a vodí a...

Autoweb

<figure>https://www.autoweb.cz/wp-content/uploads/2018/06/galerie-1-1-640x360.jpg</figur...

Urbanstore

Pořiď si stylové značkové oblečení, boty nebo doplňky se slevou až 80%. Více na UrbanStore.cz.

Delideli

Darujte nádhernou kytici, luxusní čokoládu, kvalitní víno, koš plný delikates či lahodný dort.

Cestuj

Vyberte si z tisíců dovolených v oblíbeném Řecku se slevou až 20%. Volejte zdarma 800 11 11 33.