Deset rad, jak grilovat jako mistr

21. 04. 2016, autor: Roman Dubský
Startuje grilovací sezóna, většina lidí však griluje špatně. Naučte se to dělat pořádně pomocí těchto deseti rad!
Deset rad, jak grilovat jako mistr

1. Kupte si kvalitní maso

Nekupujte si marinované maso z obchodu. Jednak nemáte kontrolu, nakolik je maso čerstvé a jaké ingerdince jsou použity v marinádě. Také bývá přesolené. Raději si zajděte k dobrému řezníkovi. Na grilování se hodí prorostlé minutkové maso, které se nevysuší, ale zůstane šťavnaté, nebo ryby. Ideální je použít také chlazené a nikoliv mražené maso. 

2. Nepoužívejte marinády

Češi utradí ročně za dresinky a marinády 100 milionů korun, profesionální kuchaři si nad tím trhají vlasy. Jsou nekvalitní, přesolené a chuť masa spíše jen upozadí, než aby ji zvýraznily.

3. Udělejte si vlastní marinádu

Připravit si domácí marinádu není nic složitého a je to zábava. Hlavně budete za kuchařského frajera, pokud bude ostatním chutnat. Čím jednodušší, tím lepší. Stačí olivový olej, čestvé bylinky a čerstvě natlučený pepř.

4. Maso nesolte předem

Solit by se maso nemělo předem, ale až po upečení. Sůl totiž vytahuje z masa vodu, které potom vypustí šťávu a zůstane suché. To je také důvod, proč se výhýbat marinovaným masům, kupovaným marinádám a kořenícím směsím.

5. Naložte maso s předstihem

Maso naložte minimálně tři hodiny před grilováním, ideálně však na 24 hodin, aby se stihla chuť bylinek a koření dostat do masa. Bude potom křehčí, šťavnatější a celkově chutnější. Nenatírejte maso marinádnou tesně před grilováním. Také setřete přebytečný olej z masa, aby neodkapával do ohně a nehořel.

6. Rozpálení grilu

Trpělivost se vyplatí. Maso by se mělo vkládat na rozpálený gril, kdy by se teplota uprostřed grilu měla pohybovat mezi 250 - 300 stupni. Uhlí by se mělo zbarvit do běla, což bude trvat asi 45 minut. Pozor také na příliš vysokou teplotu, kdy se maso bude na povrchu přepalovat a uvnitř zůstane syrové.

7. Použijte správný materiál

K rozpálení použijte ideálně komínových podpalovačů. V případě tekutých podpalovačů je nechte pořádně vyhořet, aby maso nebylo cítit. Grilovat můžete na dřevěném uhlí nebo briketách z dřevěného uhlí. Brikety mají výhodu v delší výdrž, hoří až tři hodiny. Plynový gril má výhodu ve snazší regulaci teploty, ale ztrácí kouzlo pečení na ohni.

8. Rozložení masa na grilu

Než položíte maso na rošt, vyjměte jej z ledničky pár hodin předem, aby nedostalo teplotní šok. Naopak ryby nechte v ledničce až do grilování. Rošt nepřeplňujte, neměl by být zakrytý z více jak tří čtvrtin povrchu. Uprostřed je žár větší, proto je vhodé maso nejprve zapéct tam, poté jej nechat dodělat na okraji. Pro pomalé grilování celistvých kusů masa je vhodné grilovat nepřímo, tj. rozložit uhlí jen po okraji a maso vložit doprostřed.

9. Otáčejte maso opatrně

Maso behěm otáčení nepropichujte, dírkami by potom vytekla šťáva z masa a vyschlo by. K otáčený vždy používejte kleště nebo lopatku.

10. Servírování

Po dopečení nechte maso ještě tak pět minut uležet, aby šťáva zůstala uvnitř na nevytekla na talíř. No a můžete se cpát!

VYBÍRÁME
Vychytaný gril, který je tenký jako notebook

Vychytaný gril, který je tenký jako notebook

17. 04. 2012, autor: Dalibor Žák

Už dávno začala doba venkovních akcí plná výzev, opilých holek ale taky grilování. Nicméně jsou místa, kde je rozdělávání ohně více nebezpečné a při těchto příležitostech se může hodit gril.

KOMENTÁŘE KE ČLÁNKU
Přidat komentář

img
05. 05. 2016, Uživatel: Martin B.
Reagovat

Ahoj, chystam se na narozeniny pozvat par pratel na zahradni posezeni a grilovani. Shanim nejaky levny avsak prakticky a dobry gril. Nasel jsem tento - https://www.decodoma.cz/Zahradni-gril-WOOD-II-Happy-Green.html myslite si, ze je dobry pomer cena/vykon? Diky


VLOŽIT KOMENTÁŘ



Nejste přihlášen/a, proto opište text, který vidíte na obrázku níže.
. captcha
CELEBRITY
Celebrity: Nabízím práci automechanika, nástup ihned!

Nabízím práci automechanika, nástup ihned!

Jak je složité najít dobrého řemeslníka? Ehm, velmi... Je...

Celebrity: Land Rover postavil kuchyni pro Jamieho Olivera. V autě.

Land Rover postavil kuchyni pro Jamieho Olivera. V autě.

Mobilní kuchyně, to už tady bylo, není to žádná novinka, ...

Celebrity: Moderátorka Jana Knížková vysílala z bazénku, ukázala při tom svůdné křivky

Moderátorka Jana Knížková vysílala z bazénku, ukázala při tom svůdné křivky

Rádio je obvykle záležitostí pouze zvukovou, vizuální asp...

DALŠÍ CELEBRITY
REDAKČNÍ TIP
POSLOUCHEJ RÁDIA ONLINE!
PŘIDEJTE SE K NÁM

Staňte se našimi fanoušky

NEJNOVĚJŠÍ VIDEA
Zobrazit video
Jak zvířata jí své jídlo

Jak zvířata jí své jídlo

Nahlédněte do říše zvířat tak, jak se...

Zobrazit video
Video: A další kompilace ruských bouraček

Video: A další kompilace ruských bouraček

Tohle už je pomalu seriál na pokračov...

Zobrazit video
Video: Ilegální drifty ve městě

Video: Ilegální drifty ve městě

Tihle týpci se s tím nemažou a vodí a...

Autoweb

<figure>https://www.autoweb.cz/wp-content/uploads/2018/11/titulka-32-640x360.jpg</figure...

Urbanstore

Pořiď si stylové značkové oblečení, boty nebo doplňky se slevou až 80%. Více na UrbanStore.cz.

Delideli

Darujte nádhernou kytici, luxusní čokoládu, kvalitní víno, koš plný delikates či lahodný dort.

Cestuj

Vyberte si z tisíců dovolených v oblíbeném Řecku se slevou až 20%. Volejte zdarma 800 11 11 33.